Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Laktózérzékenység tünetei, kezelése itt minden információt megtalálsz!

Ami még érdekelhet téged:

Hasznos információk a gluténérzékenységről

Glutén és laktózmentes termékek

Tartalom:

 1. A laktózérzékenység
 2. A laktózérzékenység fő csoportjai
 3. Laktózérzékenység tünetei, jelei
 4. Laktózérzékenység vizsgálatai
 5. Laktózintolerancia kezelése
 6. Nem csak a tejtermékekben lehet laktóz

 

Fontos! A laktózintolerancia nem allergia, hanem egy felszívódási zavar. Nem összekeverendő a tejfehérje-allergiával. Az irritábilis bél szindróma is hasonló tüneteket okozhat.

 

A laktózérzékenység

A laktózérzékenység más nevén laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység egy felszívódási zavar. Az érintett emberek szervezete nem tudja megemészteni a tejtermékekben található laktózt, azaz tejcukrot, ezt a szervezetben lévő enzim, a laktáz hiánya okozza.

A laktóz a cukor egyik fajtája a tejben és a tejtermékekben megtalálható anyag, melyet a laktáz nevű enzim alakít át a vékonybélben felszívódó egyszerű cukrokká a glükózra és a galaktózra. A szükséges enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz. Laktózérzékenység esetén a tejcukor nem emésztődik meg a vékonybélben, ezáltal a vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, ez a folyamat váltja ki a tüneteket, mint például puffadás, hasfájás, hasmenés. A laktóznak nagyon jó a víz megkötő képessége, így az emésztetlen tejcukorral együtt nagy mennyiségű víz is a vastagbélbe kerül, ami hasmenést okoz.

Érdekesség:

Becslések szerint a népesség 70-75% nem tudja megemészteni a tejcukrot. Ami érdekes, hogy erős eltérések vannak földrajzi elhelyezkedésenként, ami a különböző táplálkozási formákra vezethető vissza. A dél-amerikai népesség 60%-a, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet, azoknak az aránya akik nem képesek megemészteni a laktózt. Ez az arány minden olyan országnál magas, ahol alacsony a tejtermékek fogyasztása napi szinten. Mivel egyes régiókban (például Észak-Európában) megnövekedett a tejfogyasztás aránya az utóbbi pár száz évben, ezért az emberek szervezete jobban kezdte tolerálni a tejcukrot, így az észak-európai emberek kb. 5-10%-a érzékeny csak a laktózra.

A magyarok 20-30%-a érzékeny a laktózra.

 

A laktozérzékenység fő csoportjai

Az elsődleges (primer) laktózérzékenység egy genetikai rendellenesség, mely megakadályozza a laktáz enzim termelését. A tejcukorbontó enzim aktivitása 3-6 éves kor után fokozatosan csökken, vagy akár meg is szűnik. Ezzel magyarázható, hogy a laktózintolerancia, bár már gyermekkorban kialakul, tünetei csak felnőttkorban jelentkeznek.

A másodlagos (szekunder) laktózérzékenység vagy szerzett laktózérzékenység, amikor a vékonybelet érintő egyéb betegségek idézik elő a tejcukorérzékenységet, mint például a gyulladásos bélbetegség, ételallergia (főként tejallergia) vagy gluténérzékenység.Ilyen esetben az alapbetegséget kell keresni, ugyanis ha azt meg lehet szüntetni a laktózintolerancia is elmúlhat. Ilyen esetben a vékonybél nyálkahártyája gyulladt, károsodik, és mivel a laktáz enzim a nyálkahártya felső részein helyezkedik el, ezért a laktóz lebontása is zavart szenved. Az alapbetegség gyógyulása után még hónapokig jelentkezhetnek a laktózérzékenység tünetei. Hosszú idő, míg a bél regenerálódik. Az így kialakult laktázhiány felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt jelentkezhet.

 

Laktózérzékenység tünetei, jelei

Tej vagy tejtermékek fogyasztását követően rövid időn belül

 • puffadás
 • gyakori teltségérzet
 • hasfájás
 • hasmenés
 • hányinger, hányás
 • a fentiek okozta kóros fogyás

A tünetek eltérő intenziásúak lehetnek, ami a laktáz enzim aktivitásának függvénye. Ez azt jelenti, hogy egyeseknél (ahol alacsony vagy teljesen hiányzik az enzimtermelődés) már kisebb mennyiségű tejtermék is okozhat panaszokat, míg másoknál (ahol csak kisebb mértékben csökkent a laktáz aktivitása) kis mennyiség elfogyasztása még nem jár tünetekkel. A tejtermék fajtájától is függhetnek a panaszok, a betegek többsége a savanyított, erjesztett formákat (tejföl, túró, joghurt) jobban tolerálja, mint a nyers tejet

 

Laktózérzékenység vizsgálatai

Hidrogén kilégzési teszt 
Egy laktóz tartalmú tesztitalt kell fogyasztani. Amennyiben a laktóz nem emésztődik meg, akkor ezt a bélrendszer baktériumai bontják le, melynek során hidrogént termelnek . Három órán át félóránként a kilélegzett levegőmintákban mérik a hidrogén koncentrációt. A kiindulási értékhez képest 20 ppm koncentrációnövekedés laktáz hiányra utal.

Laktóztolerancia teszt
laktóz fogyasztását követően a vércukorszint emelkedését mérik

Genetikai vizsgálat
A genetikai vizsgálat során vér, vagy nyál minta segítségével is ki lehet mutatni a laktózérzékenységet

Széklet vizsgálat
Elsősorban csecsemőknél alkalmazzák

 

Laktózintolerancia kezelése

Először is fontos lehet kitapasztalni, hogy szervezetünk mennyi laktózt képes tolerálni probléma nélkül, ami a laktáz enzim termelődésétől függ. Egyéni toleranciától függően lehet, hogy csak csökkenti kell a bevitt laktóz (tejcukor) mennyiségét.

 

Laktózmentes diéta
A tejcukor-érzékenység egyik kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának kerülése. Fontos, hogy ilyenkor a szervezetünknek szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat mint például.: kalcium, magnézium, B-vitamin más módon pótoljuk.

 

Laktózmentes tejtermékek
Nem összekeverendő a laktózintolerancia és a tejallergia, ugyanis laktózérzékenyek fogyaszthatnak laktózmentes tejterméket, viszont a tejallergiás embereknek kerülniük kell minden tejterméket! Manapság már számos olyan tejtermék vásárolható (tej, sajt, joghurt), ami nem tartalmaz laktózt (tejcukort). A különböző növényi italok is jó alternatívát jelenthetnek mint például.: rizsital, mandulaital, szójaital, zabital, kókuszital.

Akkor tekinthető egy készítmény laktózmentesnek, ha tejcukor tartalma nem haladja meg a 0,1g/100g-ot, illetve a csökkentett laktóztartamú termékek tejcukor tartalma 0,2g/100g lehet. Ezeknek a termékeknek laktáz enzim segítségével csökkentik a tejcukor tartalmát a megengedett szint alá.

Webáruházunkban számos glutén és laktózmentes termék található, amit ide kattintva megtekinthet!

 

Laktáztabletta
A laktózmentes diétán kívül lehetőségünk van a laktáz enzim pótlására is. Legismertebb formája a tabletta, de kapható csepp, por, és rágótabletta formában is. A laktóztartalmú ételek fogyasztása előtt csak be kell vennünk a megfelelő mennyiségű készítményt, így pótolva a szervezetünkből hiányzó enzimet. Ezeket a készítményeket gyógyszertárakban és drogériákban is beszerezhetjük.

 

Nem csak a tejtermékekben lehet laktóz

Fontos tudni, hogy a laktóz nem csak tejtermékekben fordul elő, hanem más élelmiszeripari termékekben is, de még gyógyszerekben is megtalálható. Kerülendő még a juhtej és kecsketej is, mivel tejcukrot tartalmaznak. Érdemes félkész és készételek, felvágottak húskészítmények esetében is óvatosnak lenni, bár alapvetően nem tartalmaznak tejet, tejcukrot, de adalékanyagként megtalálható néhány késztermékben.

 

Laktózt tartalmazhatnak a következő ételek, termékek:

 • húskészítmények
 • májkrém
 • egyes felvágottak
 • sütemények
 • csokoládé
 • fagylaltok
 • vaj, margarin
 • öntetek
 • instant levesek
 • italporok
 • tejpor
 • kávékrémpor

Amire még érdemes figyelni, hogy a termékek összetevői között a következők ne szerepeljenek:
tejcukor (laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin

FONTOS! Az oldalon közzétett információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi tanácsadást, kérjük minden esetben konzultáljon szakemberrel!

 

Ami még érdekelhet téged:

Hasznos információk a gluténérzékenységről

Gluténmentes termékek

Gluténmentes receptek