Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gluténmentes Kovász készítés, recept

 

 

Nézd meg az új receptes oldalunkat!

Új oldalunkon minden feltöltött recept gluténmentes és igyekszünk minél több tejmentes, tojásmentes és vegán receptet is feltölteni

www.mentesfinom-receptek.hu

 

 

 

Nézd meg gluténmentes kenyér tesztünket:

Különböző gluténmentes lisztekből készítünk kenyereket, hogy kiderítsük melyik a legjobb.  

»Gluténmentes kenyér teszt«


A mai nappal elkezdjük kovász készítő sorozatunkat, melyben lépésről lépésre haladva mutatjuk be, hogyan készül a gluténmentes kovász és mire kell oda figyelnünk. Az elkészült kovászból különböző felhasználási javaslatokat is bemutatunk, amelyeket bátran kipróbálhat az is, aki most kezd először a kenyérsütésbe!


gluténmentes kovász recept

Gluténmentes kovász 1. nap

 

Lépés 1.: Egy tiszta befőttes üveget kiválasztunk (jobb nagy üveget használni, mivel ebben több levegő van, ami fontos szerepet játszik a jó kovász készítésében)

Lépés 2.: az üvegbe teszünk 50g gluténmentes lisztet (mi It's us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeveréket használtunk)

Lépés 3.: illetve hozzáadunk 50g langyos vizet (figyeljünk a víz hőmérsékletére, hogy ne legyen túl hideg vagy forró)

Lépés 4.: alaposan elkeverjük, kb. galuska tészta sűrűségűnek kell lenni

Lépés 5.: rátesszük a befőttes üveg tetejét (jobban ajánlom a csavaros tetejű befőttes üveget, mint a csatosat, mivel a tetejét NEM szabad szorosan rátenni, mert a beszivárgó levegő szükséges a kovász fejlődéséhez)

Lépés 6.: 24 órát állni hagyjuk

FONTOS! A kovászunkat tartsuk meleg helyen, ahol állandó a hőmérséklet! Ne hagyjuk kovászos üvegünket fedetlenül sokáig, mivel lebőrösödik és bepenészedik!


 

Gluténmentes kovász 2. nap

 

gluténmentes kovász recept 2nap

 

Lépés1.: 24 óra elteltével meg kell etetnünk a kovászunkat, így megismételjük a tegnapi folyamatot, ismét hozzáadunk 50g (It's us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeveréket) lisztet, viszont most 60g langyos vizet adunk a kovászunkhoz. Mi azt tapasztaltuk a kovász készítése során, ami egyébként is jellemző a gluténmentes lisztekre, hogy több vizet vesznek fel, mint a sima lisztek, így kicsit több vízre van szüksége, hogy elérjük a megfelelő sűrűségű állagot, persze minden liszt más, ezért azt javasoljuk, hogy először hozzáadjuk az 50g vizet és ha túl sűrűnek találjuk, akkor hozzáadjuk a maradék 10g vizet is.

 

gluténmentes kovász recept 3nap

 

További tapasztalataink:

 

 • ​ha a kovászt olyan helyen tároljuk, ahol több a levegőben található természetes élesztőgomba (pl.: ha gyakran sütünk kelttésztát), akkor a kovász fejlődése gyorsabb lesz, hamarabb megjelennek benne a buborékok
                                                                                                                                                                                    
 • ha a kovászunk kicsit összeesik, erőtlen és egyre savanyúbb lesz, illetve ha még a harmadik-negyedik nap sem jelennek meg a buborékok, akkor gyanakodjunk arra, hogy fázik   
   
 • fontos, hogy a hozzáadott víz ne legyen klóros, mivel az nem tesz jót neki, ebben az esetben használjunk szűrt vizet
   
 • a kovászt ne tároljuk olyan helyen, ahol közvetlen melegnek van kitéve pl.: radiátoron, meleg sütőben, mert így könnyen tönkre mehet

 


 

 

 Gluténmentes kovász 3. nap

 

gluténmentes kovász

 

A 3. naptól kezdve igazán látványos változáson megy keresztül kovászunk, térfogata jelentősen megnő, megjelennek a jól látható buborékok és megváltozik a kovász etetésének folyamata.
 

Lépés1.:  az etetés során a kovászunkból először kiveszünk kb. 100g-ot, majd hozzáadunk 50g (It's us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeveréket) lisztet és 60g langyos vizet.
 

FONTOS! A kivett részt ne dobjuk ki, hanem tegyük egy másik üvegbe vagy edénybe, mivel ezt többféleképpen tudjuk hasznosítani, erre később mutatunk, majd felhasználási tippeket. Illetve össze is gyűjthetjük és eltehetjük a hűtőbe, bármilyen tészta, palacsinta, galuska, kenyér, stb. készítésekor lehet használni belőle. 

Gyakori kovász hibák:

 • ha nem elég buborékos a kovászunk
   
 • vagy kellemetlen szúrós szagú
   
 • esetleg rózsaszínes árnyalatú vagy penészes


ezek a jelek mind arra utalnak, hogy kovászunk nem érzi jól magát, amennyiben az utolsó tünetet észleljük a kovászon, indítsunk újat!

 


 

 

 Gluténmentes kovász 4. nap
 

gluténmentes kovász
 


A 4. naptól kezdve figyelnünk kell arra, hogy kovászunk ne essen össze, ha az etetés után 10-12 óra elteltével ez mégis megtörténne, vagy egyre savanyúbb lenne az illata akkor a kovászunk valószínűleg éhes és már naponta kétszer kell megismételnünk ezt a folyamatot.

Lépés1.:  az etetés során a kovászunkból először kiveszünk kb. 100g-ot, majd hozzáadunk 50g (It's us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeveréket) lisztet és 60g langyos vizet.

 

A kovász készítés előnyei:

- a kovászos kenyerek általában tovább elállnak

- nehezebben száradnak ki

- a kovásszal készült kenyér nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet 

- nem okoz puffadást

- ízletes, minőségi kenyerek és pékáruk készülnek belőle


 


Gluténmentes kovász 5. nap

 

gluténmentes kovász

 

A kovászunk az 5. napon már igazán buborékos és kellemesen savanykás illatú, ilyenkor általában már szükségszerű a napi kétszeri etetés ( ezt onnan tudjuk, ha 24 órán belül összeesne vagy a kelleténél savanyúbb az illata, akkor az azt jelenti éhes)

Lépés 1.: a szokásos módon az etetés során a kovászunkból először kiveszünk kb. 100g-ot, majd hozzáadunk 50g (It's us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeveréket) lisztet és 60g langyos vizet, ha szükséges ezt 12 óra elteltével megismételjük.
 

További tudnivalók:

 • az elkészült kovászt bármeddig életben lehet tartani
   
 • minél öregebb annál jobban dolgozik
   
 • a kenyér és a péksütemény készítése mellett, számos más lehetőség van, amikor tudjuk hasznosítani pl.:lángos tésztába, nokedlibe, stb.
   
 • a kovászt ki is száríthatjuk, így még tartósabb és bármikor felhasználható
   
 • ha ritkábban sütünk belőle érdemes a kovászt a hűtőben tárolni, ilyenkor kevés etetés is elég neki (kb. heti kétszer), viszont ha gyakran sütünk belőle nem szükséges a hűtőbe tennünk

 

Gluténmentes kovász 6. nap


A 6. napon a kovászunk szépen érik és fejlődik, ezen a napon a reggeli órákban és este is megetetjük a szokásos módon.

Lépés 1.: először kiveszünk kb. 100g-ot a kovászunkból, majd hozzáadunk 50g (It's us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeveréket) lisztet és 60g langyos vizet, a gyakori etetésnek az eredménye, hogy a kovászunk csodásan érik.

A kovászunk akkor van készen ha az etetést követő kb. 4 óra elteltével meduplázódik a mérete, ezt általában a 6., 7. napon szokta elérni.

Az előző pontban említettem, hogy a kész kovászt ki is tudjuk szárítani, ami bármeddig eláll és bármikor felhasználható.

A szárítás lépései:

 1. az aktív kovászunkat egy spatula segítségével vékony rétegben elkenjük egy műanyag tálcán, azért fontos, hogy minél vékonyabb legyen ez a réteg, hogy hamarabb kiszáradjon és az alja ne penészedjen meg

 2. ha ezzel kész vagyunk egy villával becsíkozzuk a felületét, ez is felgyorsítja a száradás folyamatát

 3. majd száraz, meleg helyre tesszük és megvárjuk, hogy teljesen kiszáradjon

Ha teljesen kiszikkadt a kovászunk apró darabokra törjük vagy le is őrölhetjük és még egy napot szárítjuk, majd papír zacskóban meleg helyen tárolva, bármeddig eláll.

 


 

Gluténmentes kovász 7. nap
 


 

A 7. napon elértünk sorozatunk utolsó részéhez, hiszen a kovászunk elkészült, használhatjuk kenyér sütéséhez.

Az utolsó napon még a reggeli órákban meg kellett etetnünk a kovászunkat a szokásos módon, viszont pár óra elteltével látható volt, hogy a térfogata a duplájára nőtt és tele volt buborékokkal. Azonnal fel is használhatunk belőle, a maradékot pedig a hűtőben tároljuk és heti kétszer megetetjük.  A kovász a hűtőben nagyon sokáig eláll.

A hűtőben tárolt kovász aktiválása:

 • használata előtt 8-10 órával vegyünk ki belőle egy keveset, amit etetéssel frissítünk,hogy aktívvá váljon. Amennyiben a kovászunk már régóta a hűtőben áll érdemes használat előtt kétszer is frissítenünk 8-10 óránként, ez melegebb, nyári időben 6 óra. 

A szárított kovász aktiválása:

 

 • a szükséges mennyiséget tegyük egy kis edénybe és adjunk hozzá annyi langyos vizet, amennyi épp ellepi

 • megvárjuk, hogy feloldódjon magától 

 • ha ez megtörtént üvegbe tesszük és megetetjük, majd hagyjuk pihenni 8-12 órát

 • ezután még egyszer megetetjük és ismét pihen kb. 8-10 órát

 

Ami még érdekelhet téged:

Gluténmentes kenyér teszt - a jegjobb gluténmentes kenyér

Gluténmentes lisztek és tudnivalók

Gluténmentes termékek

Gluténmentes receptek

YouTube csatornánk

Tartalomhoz tartozó címkék: kovász recept