Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hasznos információk

Mivel tudom helyettesíteni a tojást?

Mivel tudom helyettesíteni a tojást?

Azzal, hogy elhagyjuk a tojást az étrendünkből még nem kell lemondanunk a süteményekről, tésztákról, illetve a majonézzel készült ételekről sem, mivel nagyon sok alternatíva áll a rendelkezésünkre, amivel helyettesíteni tudjuk a tojást, így nem kell megijednünk!

 

Gluténmentes lisztek és amit érdemes tudni róluk

Gluténmentes lisztek és amit érdemes tudni róluk

Ha gluténérzékenységben (cöliákiában) szenvedünk kénytelenek vagyunk a gluténtartalmú gabonákat kiiktatni étrendünkből, (mint például a búza, árpa, rozs) mivel károsítják a bél nyálkahártyáját ez pedig tápanyaghiányhoz vezet. A gluténmentes étrend elengedhetetlen alapanyaga a liszt, mivel lisztből készülnek a péksütemények, édességek, torták, melyeket...

Laktózérzékenység tünetei, kezelése itt minden információt megtalálsz!

Laktózérzékenység tünetei, kezelése itt minden információt megtalálsz!

A laktózérzékenység más nevén laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység egy felszívódási zavar. Az érintett emberek szervezete nem tudja megemészteni a tejtermékekben található laktózt, azaz tejcukrot, ezt a szervezetben lévő enzim, a laktáz hiánya okozza.
Manapság már egyre többet hallani a gluténbontó enzimekről. De mi is ez pontosan?

Manapság már egyre többet hallani a gluténbontó enzimekről. De mi is ez pontosan?

Először is szeretném tisztázni, hogy a cöliákia jelenleg csakis a gluténmentes diéta betartásával kezelhető!  Sok helyen kerestem a gluténbontó enzimek felhasználásával kapcsolatos információt, illetve a készítményre vonatkozó mellékhatásokat és a következőt találtam: A legtöbb terméknél csak a következő olvasható: 

A gluténmentes diéta során segít lebontani az élelmiszerekben esetlegesen megmaradt glutént. 

A gluténérzékenyeknek járó támogatások

A gluténérzékenyeknek járó támogatások

5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet értelmében a tartósan beteg kategóriába sorolandó a cöliakiás. A cöliákiás gyermekre a „tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos” kifejezést tartalmazó törvények vonatkoznak. Ennek igazolásához szakorvos által kiállított papírra van szükség. Ezt az igazolást a legjobb, ha több példányban nyomtatjuk ki mivel több helyen is szükségünk lesz rá a támogatások igénylése során!

A gluténérzékenyek fogyaszthatnak zabot?

A gluténérzékenyek fogyaszthatnak zabot?

zab alapvetően gluténmentes, igy gluténérzékenyek is fogyaszthatják, viszont csak a gluténmentes jelzéssel ellátott terméket. Ennek oka a keresztszennyeződés, mivel a betakarítás, szállítás, tarolás és feldolgozás során más glutén tartamú gabonával szennyeződhet, ezért fontos, hogy csak a gluténmentes jelzéssel ellátott zab készítményeket vásároljuk meg. Ezek a készítmények a termesztéstől kezdve a termék becsomagolásáig több ellenőrzésen is átesnek és csak ezután kerülnek a boltok polcaira.

Avenin-intolerancia
A zab prolamin avenint tartalmaz, amelynek polipeptid láncai a gluténtartalmú gabonafajtákra emlékeztetnek. A gluténérzékeny emberek néhány százaléka érzékenyen reagálhat az aveninre.

Napi 50 gramm zabot a legtöbb gluténérzékeny ember panaszmentesen fogyaszthat.

Gluténmentes élelmiszerek listája - mit ehetek és mit nem?

Gluténmentes élelmiszerek listája - mit ehetek és mit nem?

Ezzel a listával szeretnénk útmutatást adni a gluténmentes diétához. Cöliákiásként fontos tudnunk, hogy mit ehetünk, hogy elkerüljük a glutén okozta tüneteket! A következő listából megtudod, hogy mi az, amit ehet egy gluténérzékeny és mi az mit nem. Viszont fontos leszögezni hogy a listában felsorolt ételek természetes gluténmentes élelmiszerek, viszont a feldolgozás során szennyeződhetnek gluténnal, ezért fontos elolvasni az összetevők listáját!
Cöliákia vagyis gluténérzékenység: minden információ egy helyen

Cöliákia vagyis gluténérzékenység: minden információ egy helyen

A sikér ugyan azt jelenti, mint a glutén, ami a búzafélékben megtalálható fehérjék egyike. A glutént a búzafélékben megtalálható két fehérje alkotja a glutenin és a gliadin. A glutén gliadin tartalma felelős a gluténérzékenység kialakulásáért. A sikérnek köszönhető, hogy a búzalisztből készült tészták (könnyen formázhatók) rugalmasak és gyúrhatók, illetve a kelesztésnél keletkező gázok feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi a tésztát. De miben is található glutén vagyis sikér? Sajnos minden kalászos gabona tartalmaz glutént 
Balaton parti gluténmentes éttermek, cukrászdák, fagyizók listája

Balaton parti gluténmentes éttermek, cukrászdák, fagyizók listája

a Balaton partján lévő gluténmentes lehetőségeket kínáló éttermek, cukrászdák és fagyizók  a felsorolásban külön szerepelnek, azok az éttermek, ahol csak gluténmentes ételek készülnek, tehát a keresztszennyeződés lehetősége teljes mértékben ki van zárva, illetve vannak olyan helyek, ahol ”vegyes” konyha működik, így ezeken a helyeken a 100%-os gluténmentességet nem tudják garantálni

2 praktikus ötlet a kovász felesleg felhasználására

2 praktikus ötlet a kovász felesleg felhasználására

A kovász készítése során folyamatosan etetnünk kell a kovászunkat, hogy megfelelően fejlődjön. Így sokszor előfordul az az eset, hogy az etetés során kivett felesleges kovász résszel nem tudunk mit kezdeni.  Ha nem szeretnétek kidobni, hanem más megoldást kerestek a felesleg hasznosítására, akkor ebben a bejegyzésben hasznos tippeket találtok hozzá. Két ötletet is bemutatunk, melyek segítségével fel tudjátok használni az etetések során kivett kovász felesleget. Maga a kovász It's us Miklós univerzális lisztkeverék felhasználásával készült, viszont a receptben leírt krékerhez Schär mix B lisztet használtunk.