Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miből süsd a legjobb gluténmentes kenyeret?

Miből süsd a legjobb gluténmentes kenyeret?
A gluténmentes liszteket egy alap kenyér recepttel teszteljük és a végén kiértékeljük, hogy melyik a legjobb gluténmentes kenyérliszt. A teszt során több szempontot is figyelembe veszünk például íz, állag, kinézet és ár érték arány.  

Eddig tesztelt lisztek:

(a gyorsabb keresés érdekében kattints a címre)

Élesztő nélküli gluténmentes kenyerek:

Nem lisztkeverékből készült kenyerek:

 1. Love Diet riszliszt 

Itt vásárolhatsz gluténmentes liszteket:
» Gluténmentes lisztek vásárlása «

 

A gluténmentes lisztek teszteléséhez egy alap kenyér receptet fogok használni. Azt szeretném kideríteni, hogy melyik lisztből lehet a legjobb gluténmentes kenyeret sütni. 

Amiket tesztelni fogok: 

 • Állag
 • Íz
 • Kinézet
 • Mennyire egyszerű bánni a tésztával
 • Ár érték arány 

A pontokat a saját és a párom véleménye szerint fogom kiosztani. A pontozás csak a mi alap receptünkre vonatkozik. Nyilván ki lehet kísérletezni mindegyik liszthez egy tökéletes gluténmentes kenyér receptet, de nekünk most nem ez a célunk, hanem hogy minél több gluténmentes kenyérlisztet kipróbáljunk ezzel az alap recepttel. 

Én már régóta gluténérzékeny vagyok és sokféle gluténmentes kenyeret kóstoltam, így tudom milyenek a gluténmentes kenyerek, viszont a sima búzalisztes kenyér ízére már nem is emlékszem igazán, ezért a tesztelésbe bevontam a páromat is. Neki nincs ételérzékenysége, így számára könnyű az összehasonlítás.

Az alap fehér kenyér recept: 

Elkészítés:

Előszó: A gluténmentes tészta átgyúrása nem mindig lehetséges, mivel sokszor nagyon lágynak kell lennie a tésztának, hogy jó legyen a végeredmény, ezért sokszor nem is szükséges átgyúrni a tésztát. Ebben az esetben öntsük a tésztát egy sütőformába, amiben megkelesztjük és kelesztés után tegyük rögtön a sütőbe.  

1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben. A lisztet, sót és az útifűmaghéjat összekeverjük egy edényben, ezután hozzáadjuk az élesztős vizet és az olívaolajat, ezután összedolgozzuk (lágy és ragadós tészta lesz belőle, ezért ne a kezünket hanem egy fakanalat vagy dagasztógépet használjunk) 

2. Ha összedolgoztuk, pihentessük 20 percet a tálban. Ez alatt az idő alatt nem kell megkelnie a tésztának csak pihentetni kell kicsit.  

3.  Ha letelt a 20 perc öntsük ki a tálból egy gyúrófelületre és gyúrjuk meg. Fontos hogy jól belisztezett felületre öntsük ki és csak óvatosan “gyúrjuk át a tésztát” mivel nagyon ragad, ezért én csak óvatosan nyomkodni szoktam.  (Ne úgy gyúrjuk, mint a hagyományos gluténos tésztát!) 

4. Ezután helyezzük egy kiolajozott, kilisztezett sütőformába a tésztát és kelesszük 40-50 percet. A sütőformába ne tegyünk sütőpapírt különben hozzáragad a tésztához és sütés után sem fogjuk tudni levenni róla. 

5. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra és helyezzünk egy hőálló edénybe vizet és tegyük a sütő aljába. A vízzel együtt melegítsük fel a sütőt. Ha felmelegedett mehet a tészta a sütőbe légkeverésen 180 °C-on 40 percre. 

6. Ha kész, vegyük ki a sütőből. A kenyeret ne vágjuk fel azonnal hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Vegyük ki a sütőformából különben a nedvesség leül az aljára és elázik a kenyér. Tegyük egy fa deszkára és hagyjuk 1 órát hűlni.  

  

Ez a liszt:

 • gluténmentes
 • laktózmentes
 • búzamentes
 • tejmentes
 • tojásmentes
 • tartósítószer mentes
 • pálmaolaj mentes

Elsőnek a Schar mix B gluténmentes kenyérlisztet teszteltem. A tésztával nem könnyű dolgozni, mivel nagyon ragad, de ezt már megszokhatta az, aki gluténmentes tésztával dolgozik. A tésztát 20 percig pihentettem, már ez alatt az idő alatt is szépen növekedett. Ezt a fajta tésztát a 20 perc pihentetés után meg tudtam gyúrni, de csak óvatosan nyomkodva. Az 1 órás kelesztés után, viszont nem lett olyan szép, mint amire számítottam, itt egy kicsit elkezdtem izgulni ,hogy nem lesz olyan szép kenyér belőle, de amikor beraktam a sütőbe szinte percek alatt hatalmasra nőtt. 

   Schär Mix B gluténmentes kenyér recept

Gluténmentes kenyér
 Kövess minekt Instán is: @Mentesfinom

Végeredményül egy szép puha gluténmentes kenyeret kaptunk, ami hasonlít a hagyományos kenyerekhez, egyedül a színe volt világosabb. 

Állagra, amikor kivettem a sütőből még kemény volt a külseje, de az 1 órás pihentetés után nagyon puha és rugalmas lett a belseje és a külseje is. Szeletelni könnyű volt. A puhaságot még 2-3 nap után is tartotta és a 3. naptól kezdett el kiszáradni. 

Végeredményül a Schar gluténmentes kenyér finom volt nem éreztem kellemetlen utóízt.  

Értékelés:

Állag: 9 pont  
Puha volt a belseje és a külseje is. A toast kenyérhez tudnám hasonlítani.  

Íz: 8 pont 
Finom volt és nem volt utóíze, viszont nem az a tipikus kenyér íz. 

Kinézet: 8 pont  
Kinézetre hasonlít a hagyományos kenyérhez csak a színe világosabb kicsit. 

Mennyire egyszerű bánni vele: 7 pont 
Óvatosan lehet formázni a tésztát, azonban ez is, mint a többi gluténmentes tészta ragad. (Ennél a receptnél 350 ml vizet használtam, azonban 300 ml vízzel is jól működik a recept és így könnyebben lehet bánni a tésztával)

Ár érték arány: 8 pont 
Az ára valamennyivel magasabb, mint az átlag glutén-és laktózmentes liszteknek, viszont a Schär jó minőségű és megbízható márka. 
 

 

It's us Miklos universal mix lisztkeverék (Alfa-Mix) teszt
Válaszd
akciós csomagunkat (Ide kattintva találod a liszt csomagot)

Ez a liszt:

 • búzamentes
 • élesztőmentes
 • fehérjeszegény (PKU)
 • gluténmentes
 • hajdinamentes
 • laktózmentes
 • mogyorómentes
 • szójamentes
 • tejmentes
 • tojásmentes
 • vegán

Az It's us Miklos univerzális gluténmentes lisztnek tovább tartott az összedolgozása a folyadékkal, mivel kicsit csomós maradt, azonban a kitartó keverés után szépen összeállt. (Egy magasfalú edényben fakanállal dolgoztam össze kb. 10-15 perc alatt)

A 20 perces pihentetés után meg akartam gyúrni a tésztát, viszont, amikor megpróbáltam kivenni a tálból észrevettem, hogy sokkal ragadósabb és folyósabb, mint amilyen a Schär Mix B volt. Ezért nem gyúrtam át kézzel, hanem egyből a sütőformába öntöttem és 50 percet kelesztettem benne.( Ezt a kenyeret 350 ml vízzel készítettem, viszont kipróbáltam 300 ml vízzel és úgy át tudtam gyúrni a tésztát és a kenyér is jól sikerült.) 

A kelesztés után nagyon szépen megnőtt kb. a kétszeresére nem úgy, mint a Schär Mix B, ami kb. a másfélszeresére (valószínűleg azért, mert azt át tudtam gyúrni). A sütőben aztán még jobban megnőtt itt már 3x akkora lett. 45 percig terveztem sütni, azonban a kenyér már 30 perc után szépen megbarnult ropogós volt a külseje, ezért úgy döntöttem, hogy kiveszem.

A kenyér extrémen puha volt miután kihűlt, a tetején viszont voltak ropogós részek, amin meglepődtem és azt gondoltam, hogy a belsejében összeesett a tészta és csak a külseje nőtt meg (és valószínűleg egy óriási lyuk lesz a belsejében). DE! Felvágtam a kenyeret és lám nagyon szép volt a kenyér belseje is. 

It's us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék kenyér recept

Schar gluténmentes kenyér
 
Kövess minekt Instán is: @Mentesfinom

 

A végeredmény egy nagyon finom, puha és rugalmas gluténmentes kenyér lett. Lehet, hogy már túlságosan is puha lett, ezért ha újra sütném lehet, hogy több lisztet használnék vagy kevesebb folyadékot. Ez a kenyér is tartotta a puhaságot 2-3 napig és a 3. naptól kezdett el kiszáradni. 

Ennek a gluténmentes kenyérnek a színe, állaga, külseje és még az illata is hasonlított a hagyományos kenyéréhez.  

Értékelés:

Állag: 9 pont  
Talán már túlságosan is puha lett.

Íz: 10 pont 
Nagyon finom volt.

Kinézet: 9 pont  
A kinézete és a színe is olyan, mint a hagyományos gluténos kenyérnek.

Mennyire egyszerű bánni vele: 5 pont 
Nem lehet formázni mivel, folyós és ragad, ezért nehéz vele bánni. Bár lehet, ha több lisztet használok egyszerűbb a formázás. (E
nnél a receptnél is 350 ml vizet használtam, mivel nagyon folyós volt a tészta, ezért kipróbáltam 300 ml vízzel is, így már könnyebb volt a tésztával bánni, át lehetett gyúrni és így is szép kenyeret kaptam. 300 ml vízzel már 7 pontot adnék a kezelhetőségére.)

Ár érték arány: 9 pont 
Szerintem nagyon megéri, mivel univerzálisan felhasználható szinte bármilyen recepthez. 

 

Nutri Free Mix per Pane liszt teszt

(Ide kattintva találod a lisztet)

Ez a liszt:

 • gluténmentes
 • tojásmentes
 • tejmentes

A Nutri Free Mix per Pane lisztnél kevesebb folyadékot írnak, ezért az alap recepten annyit változtattam, hogy 300 ml víz helyett 250 ml vizet használtam. Összekevertem az alapanyagokat. A tészta szépen összeállt nem volt csomós. A tészta a dagasztás során érezhetően sűrűbb volt. 

A 20 perces pihentetés után kiöntöttem a tésztát az edényből, hogy elkezdjem gyúrni. A tészta ez elvártnál sokkal kezelhetőbb volt, mint gondoltam szinte olyan volt, mint a hagyományos búzalisztes tészta. Nagyon kicsit ragadt és könnyen formázható volt. Öröm volt ezzel a tésztával dolgozni.  

Az 1 órás kelesztés után szépen meg is nőtt a tészta kicsivel kisebbre, mint a duplája. A sütőben, viszont már szép nagy lett. 40 percre állítottam a sütőt, azonban már 30 perc után szép barna volt, ezért ki is vettem a sütőből. 

Nutri Free Mix per pene liszt kenyér teszt

Legjobb gluténmentes kenyér
 Kövess minekt Instán is: @Mentesfinom

 

A teteje szép barna és ropogós volt. Az illata is a finom friss kenyérre emlékeztetett. A kinézete szerintünk nagyon hasonlított a sima búzalisztes kenyérhez. A belseje is szép puha és rugalmas volt. Az íze pedig hihetetlen jó volt! Először a férjem kóstolta meg és azt hitte, hogy rendes búzalisztes kenyeret csináltam neki. Azt mondta, hogy szerinte csak alig észrevehető különbség van a Nutri Free Mix per Pane és a búzalisztes kenyér között. Még sohasem használtuk ezt a lisztet, úgyhogy nagy meglepetés volt, hogy ennyire jó és finom kenyeret tudtunk belőle készíteni. 

 Értékelés:

Állag: 10 pont   
Puha és rugalmas a belseje. A külseje finom ropogós. Igazi kenyér állaga van. 

Íz: 10 pont  
Nagyon finom, eddig ez a legjobb gluténmentes kenyér, amit készítettem és ez hasonlít a legjobban a hagyományos búzalisztes kenyérhez.  

Kinézet: 10 pont   
Igazi kenyér kinézete van a színe is stimmel. 

Mennyire egyszerű bánni vele: 10 pont  
Nagyon könnyen formázható, alig ragad. 

Ár érték arány: 9 pont  
Az ára kicsit borsosabb, viszont szerintem abszolút megéri, mivel igazán finom kenyeret lehet sütni belőle. 

Eddig a Nutri Free Mix per Panéből készült a legjobb gluténmentes kenyér, viszont itt megemlíteném még egyszer, hogy ez csak az én és a férjem véleménye. Nekünk nagyon ízlett és kíváncsiak vagyunk, hogy lesz-e még ilyen jó kenyér valamelyik lisztből. 

 

It’s us Miklos seeded bread mix (régi nevén Glutenix magkeveréses kenyér lisztkeverék) 

(Ide kattintva találod a lisztet)

Ez a liszt:

 • élesztőmentes
 • gluténmentes
 • kukoricamentes
 • laktózmentes
 • mogyorómentes
 • rostban gazdag
 • szójamentes
 • tartósítószermentes
 • tejmentes
 • tojásmentes
 • vegán

A csomagoláson található recepthez képest, annyit változtattam, hogy 300 ml víz helyett 250 ml-t használtam. Amikor összekevertem az alapanyagokat egy nagyon híg tésztát kaptam, ezért egyből a formába öntöttem és kb. 1 órát kelesztettem.  

A kelesztés után a tészta nem sokat nőtt, illetve a sütőben sem nagyon növekedett tovább. Valószínűleg a lisztben található magvak miatt nem tud megkelni olyan nagyra, mint a sima lisztkeverékekből készült kenyér.  

Mivel a tészta nem nőtt meg a duplájára, ezért legközelebb kisebb formába tenném, hogy sütés közben ne terüljön szét. 

It’s us Miklos seeded gluténmentes kenyér

Ropogós gluténmentes kenyér 
Kövess minekt Instán is: @Mentesfinom

 

Sütés után hagytam kihűlni. A külseje nagyon finom és ropogós volt, a belseje egy kicsit tömörebb, mint az eddigi kenyereknek, de annak ellenére, hogy nem kelt meg olyan nagyra puha és rugalmas volt az állaga. Mindent összevetve egy finom ropogós gluténmentes kenyeret kaptunk, esetleg még ki lehetne próbálni kevesebb vízzel, hogy a tészta ne legyen ennyire híg és lehessen formázni, viszont lehet, hogy akkor már túl tömör lenne a belseje.   

Eddig kevés gluténmetes barna kenyeret fogyasztottunk, viszont ez nagyon ízlett, ezért valószínűleg máskor is fogok ebből a lisztből kenyeret sütni 

Értékelés:

Állag: 9 pont    
A külseje ropogós a belseje kicsit tömörebb, mint az eddigi kenyereknek, viszont mégis puha és kellemes.   

Íz: 10 pont   
Finom kenyér íze volt, alig érezhető rajta, hogy gluténmentes.  

Kinézet: 8 pont    
A külseje a teljes kiőrlésű kenyéréhez hasonlít. Érdemes olyan formába önteni, amiben a tészta kitölti a helyet, mivel nem sokat fog nőni.  

Mennyire egyszerű bánni vele: 4 pont   
Nagyon híg a tészta, egyáltalán nem volt formázható, viszont szépen összeállt és nem volt csomós.  

Ár érték arány: 8 pont   
Ára értékarányos, mivel nagyon finom magvas kenyér készíthető belőle.  

 

It’s us Miklos bread mix (régi nevén Glutenix)

(Ide kattintva találod a lisztet)

Ez a liszt:

 • búzamentes
 • élesztőmentes
 • fehérjeszegény (PKU)
 • gluténmentes
 • hajdinamentes
 • laktózmentes
 • mogyorómentes
 • szójamentes
 • tejmentes
 • tojásmentes
 • vegán

Ebből a lisztből most egy kisebb kenyér készült leírom az arányokat: 

 • 250g liszt 
 • 230ml víz 
 • 15 g élesztő 
 • 15 g olívaolaj 
 • 1 tk. útifűmaghéj 
 • 1 tk. só 

A Miklos Bread mix lisztet és a többi alapanyagot összekevertem egy tálban. A tészta eleinte csomós volt, viszont a kitartó keverés után szépen összeállt. A tészta lágy állaga miatt kézzel nem gyúrtam át, hanem egyből a sütőformába tettem.  

40 perc kelesztés után a duplájára nőtt, majd az előmelegített sütőben 180 °C-on 55 percig sütöttem. 

  Miklos bread mix gluténmentes kenyér

Miklos bread mix gluténmentes kenyér teszt
Kövess minekt Instán is: @Mentesfinom

 

Miután kivettem a kenyeret és kihűlt felvágtam. A külseje finom ropogós volt a belseje pedig rugalmas és puha. Az illata semleges volt nem éreztük azt a finom kenyér illatot sütés közben és utána sem.     

 Értékelés:

Állag: 9 pont    
A külseje ropogós a belseje puha. 

Íz: 8 pont   
A külseje finom kenyér ízű a belseje viszont elég ízetlen volt.  

Kinézet: 8 pont    
A tetejét elfelejtettem bevágni, de így is egy szép kenyeret kaptunk. 

Mennyire egyszerű bánni vele: 4 pont   
A tészta nagyon lágy, ami miatt nem formázható.
Ki lehet próbálni kevesebb folyadékkal is, hogy kezelhető állaga legyen a tésztának, viszont kézi átgyúrás nélkül is egy finom kenyeret kaptunk.   

Ár érték arány: 8 pont   
Szerintünk megéri az árát gyorsan és egyszerűen finom gluténmentes kenyér készíthető belőle.  

 

Élesztő nélküli gluténmentes kenyerek:

 

Szafi Free világos, puha Kenyér lisztkeverék

(Ide kattintva találod a lisztet)

Ez a liszt:
 • Gluténmentes
 • tejmentes
 • tojásmentes
 • maglisztmentes
 • élesztőmentes
 • zsírszegény
 • vegán
 • kukoricamentes
 • rizsmentes
 • burgonyamentes
 • zsírszegény

A Szafi Free világos, puha gluténmentes kenyér lisztkeveréknél a csomagoláson lévő receptet használtam, mivel a Szafi termékek nagyon sok mindentől mentesek, ezért nem szerettem volna semmi plusz alapanyagot hozzáadni.  

A tészta hozzávalóit összekevertem egy tálban, ami nagyon hamar össze is állt. A gyúrólapon könnyedén gyúrható volt és még lisztezett felületre sem volt szükség, csak a kezemhez ragadt hozzá minimálisan a gyúrás miatt. Viszont a gyúrófelületen és a tálban egyáltalán nem volt nyoma tésztamaradványnak, úgyhogy örültem, hogy nem kell, majd annyit mosogatni :). Az összegyúrt tészta állaga kissé tömör volt, viszont egyben rugalmas is. 

Ahogy a csomagolásra írva van pihentettem 5 percet. Ez alatt az idő alatt nem történt változás a tésztával. Nem nőtt meg csak kicsit laposabb lett.  

A sütőben elkezdett növekedni és kb. a kétszeresére nőtt. A csomagolásra 40 perc sütés van írva, viszont én már kicsivel hamarabb kivettem. 

 

 

  Szafi világos puha kenyér liszt 
Kövess minekt Instán is: @Mentesfinom

 

A külseje ropogósnak tűnt, azonban mire kihűlt megpuhult. A külseje a teljes kiőrlésű kenyéréhez hasonlít. A belseje szép lyukacsos lett. A kenyér világos színét a citromlé adja. Első próbálkozásomnál a kenyér belseje foltos volt, ami azért történhetett, mert először kevesebb citromlevet tettem bele, mint amennyit a recept írt. A citromlé a köles és a tápióka erős ízét is tompítja.

 Értékelés:

Állag: 8 pont   
Puha és rugalmas a belseje, viszont kissé gumis. A külseje először kemény volt, viszont amikor kihűlt megpuhult. 

Íz: 7 pont  
Az íze nem az a tipikus kenyér íz, ami nem meglepő, hiszen a liszt köleslisztből, tápióka keményítőből, útifűmaghéjlisztből és bambuszrostlisztből áll.  

Kinézet: 8 pont   
A külseje a teljes kiőrlésű kenyéréhez hasonlít. 

Mennyire egyszerű bánni vele: 10 pont  
Nagyon könnyen formázható, egyáltalán nem ragad. 

Ár érték arány: 8 pont  
Az ára bizony magas, viszont ne felejtsük el, hogy ez a liszt nagyon sok mindentől mentes és ezt a minőséget garantálni kell, hogy az összetett ételérzékenységgel rendelkező emberek is bátran fogyaszthassák ezt a lisztet.  

 

Bake-Free házi kenyér lisztkeverék 

(Ide kattintva találod a lisztet)

Ez a liszt:

 • gluténmentes
 • tejmentes
 • tojásmentes
 • szójamentes
 • élesztőmentes
 • kukoricaliszt-, és keményítőmentes
 • burgonyamentes
 • rizsmentes
 • vegán
 • élelmi rostban gazdag
 • hozzáadott zsiradék nélküli kenyerek és péksütemények készíthetők belőle

A Bake-Free lisztből készült gluténmentes kenyér esetében is a csomagoláson található receptet használtam, mivel ez a liszt is nagyon sok mindentől mentes, nem szerettem volna semmi plusz alapanyagot hozzáadni.    

Alapjában véve hasonló a Szafi Free világos, puha kenyér lisztkeverékhez, mivel az összetevői is majdnem ugyanazok, így a végeredmény is hasonlóképpen sikerült. 

Az alapanyagokat összekevertem egy tálban. A tészta hamar összeállt nem ragadt és könnyen formázható volt. A tésztát 10 percig pihentettem ez idő alatt nem nőtt meg a tészta csak kicsit laposabb lett.  

A sütőben szépen elkezdett növekedni és kb. a duplájára nőtt.  A csomagolásra 70 perc volt írva, viszont én már kb. 55 perc után kivettem, így sütés közben érdemes figyelni a sütőt, mivel a sütési idő eltérhet. 

Bake Free gluténmentes házi kenyér liszt

Bake Free gluténmentes kenyér 
Kövess minekt Instán is: @Mentesfinom

 

Miután kihűlt a kenyér felvágtam. A kenyér külseje kissé kemény volt, viszont mégis kellemes volt az állaga. A belseje puha volt és rugalmas. A színe citromlé nélkül is világosabb lett, illetve az ízén sem lehetett nagyon érezni, hogy a lisztkeverék fő összetevője a kölesliszt.  

Értékelés:

Állag: 8 pont 
Puha és rugalmas a belseje, viszont kissé gumis. 

Íz: 8 pont 
Az íze nem az a megszokott kenyér íz, ami nem meglepő, hiszen a liszt nagyrészét a kölesliszt, teff liszt és a quinoaliszt alkotja, viszont igazán kellemes, illetve egyik liszt íze sem uralkodik a kenyér ízén.

Kinézet: 8 pont  
A külseje a teljes kiőrlésű kenyéréhez hasonlít. 

Mennyire egyszerű bánni vele: 10 pont 
Nagyon könnyen formázható, egyáltalán nem ragad.

Ár érték arány: 8 pont  
Az árára ugyancsak azt tudom mondani, mint a Szafi Free lisztkeverék estében:

Az ára bizony magas, viszont ne felejtsük el, hogy ez a liszt nagyon sok mindentől mentes és ezt a minőséget garantálni kell, hogy az összetett ételérzékenységgel rendelkező emberek is bátran fogyaszthassák.  

 

Nem lisztkeverékből készült kenyerek:

 

Love Diet gluténmentes rizsliszt recept   

(Ide kattintva találod a lisztet)

Ez a liszt:

 • gluténmentes
 • laktózmentes
 • szójamentes
 • búzamentes
 • tejmentes

Rizslisztes kenyér recept:  

 • 300g rizsliszt  
 • 10g útifűmaghéj   
 • 310ml víz  
 • 15g friss élesztő  
 • 1 tojás  
 • 2 ek olaj  
 • 6g só  

Az alapanyagokat egy tálba tettem, majd alaposan összedolgoztam egy fakanál segítségével.  
(A Love Diet rizsliszt nem finom őrlésű, ezért érdemes kipróbálni a receptet finom őrlésű rizsliszttel is.)

Az összedolgozott tésztát egy kisebb sütőformába öntöttem és 40 percig kelesztettem. Kelesztés alatt a tészta nem sokat nőtt.   

Ezután előmelegített sütőben 45 percig sütöttem a kenyeret, sülés közben picit tovább növekedett.   

Miután megsült a kenyér, kivettem a sütőből és kb. 50 percig pihentettem, majd felvágtam.   

rizslisztes kenyér recept

rizslisztes kenyér
Kövess minekt Instán is: @Mentesfinom

 

A rizslisztes kenyér külseje ropogós lett a színe, viszont elég világos maradt. A kenyér külseje és belseje kissé morzsalékos volt, de nem annyira, hogy szétessen, amikor megfogom vagy felvágom. A kenyér belseje látszólag nedves hatást keltett, azonban nem volt elázva. Amikor megkóstoltuk a kenyeret akkor sem éreztük, hogy nedves lenne a belseje.   

A kenyér másnapra kiszáradt és még morzsalékosabbá vált, ezért érdemes annyit sütni, amennyit frissen el is fogyasztunk.   


 Értékelés:

Állag: 6 pont    
Frissen kisülve még aránylag jó állaggal rendelkezik, azonban nagyon kevés ideig őrzi meg ezt az állagot, mivel hamar morzsalékossá válik.   

Íz: 5 pont   
Az íze nem igazán hasonlít a klasszikus kenyér ízéhez, frissen szendvicsként el tudom képzelni, de engem kicsit a puffasztott rizsre emlékeztet.  

Kinézet: 6 pont    
Mivel a színe nagyon fakó volt, így első ránézésre nem igazán hasonlított egy frissen sült kenyérre.

Mennyire egyszerű bánni vele: 8 pont   
A tésztával meglepően egyszerű volt bánni, nem ragadt, szépen összeállt és az összedolgozott tészta elvált az edény falától. 

Ár érték arány: 8 pont   
Nem a legfinomabb kenyér, amit ettünk, azonban nem is a legrosszabb. Frissen fogyasztva nem volt kellemetlen az íze, de minden nap nem szívesen választanám (esetleg, ha további alapanyagokkal egészítenénk ki a receptet, akkor lehet ízletesebb lenne a végeredmény, azonban mi most a legegyszerűbb változatot szerettük volna tesztelni).
Viszont pénztárcakímélő választás lehet, hiszen a gluténmentes lisztkeverékek árához képest (ha az eredeti árat vesszük alapul, amikor nincs semmilyen akció) jelentősen kedvezőbb, emellett rengeteg módon felhasználhatjuk a konyhában a rizslisztet. 

Ami még érdekelhet téged:

Minden tudnivaló a gluténérzékenységről

Gluténmentes lisztek és tudnivalók

Gluténmentes termékek

YouTube csatornánk