Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

A gluténérzékenyeknek járó támogatások

Tartalom:

1. Személyi adókedvezmény
2. Magasabb összegű családi pótlék
3. Utazási kedvezmény
4. Gyes

5. Intézményi gyermekétkeztetési támogatás
6. Ingyenes tankönyvellátás
7. Közgyógyellátás
8. Ápolási díj
9. +2 nap szabadság
10. Ingyenes vagy kedvezményes belépés kulturális központokba, parkokba

 

A 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet értelmében a tartósan beteg kategóriába sorolandó a cöliakiás. A cöliákiás gyermekre a „tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos” kifejezést tartalmazó törvények vonatkoznak. Ennek igazolásához szakorvos által kiállított papírra van szükség.

Ezt az igazolást a legjobb, ha több példányban nyomtatjuk ki mivel több helyen is szükségünk lesz rá a támogatások igénylése során!

 

1. Személyi adókedvezmény

Az orvos által igazolt gluténérzékenyeknek személyi adókedvezmény jár. A kedvezményt csak az veheti igénybe, akinek adóköteles jövedelme van. A személyi adókedvezmény családtaggal vagy házastárssal nem osztható meg, csakis a jogosult személy veheti igénybe.

Példa: a jogosultsággal rendelkező gyermek személyi adókedvezményét a szülő nem veheti igénybe.

A nyugdíjasok sem vehetik igénybe az adókedvezményt!

 

A személyi adókedvezmény igénybevételéhez orvosi igazolással kell rendelkezni.

A személyi adókedvezményt az veheti igénybe, aki a 335/2009. (XII. 29) Kormányrendeletben meghatározott betegségek egyikében szenved. Nézd meg hogy az orvos a papírodra milyen BNO kódot írt rá! (Cöliákia BNO kódja: K900) 

Abban az esetben, ha már régebb óta igazoltan cöliakiás, max. 5 évre visszamenőleg is érvényesítheti az adókedvezményt.

Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül meg kell őrizni, mert az esetleges adóellenőrzéskor ezzel a dokumentummal igazolható a kedvezmény jogos igénybe vétele.

 

Erre a 2 igazolásra lehet szükségünk

Szükségünk lesz az orvostól egy Orvosi igazolásra letölthető innen

A munkahelyen ezt kell leadni hogy vegyék figyelembe az adókedvezményt: Adóelőleg-nyilatkozat a 2020. évi személyi kedvezmény érvényesítéséről Személyi kedvezmény nyilatkozat letölthető innen

Részletes információt a témával kapcsolatban ide kattintva talál!

 

2. Magasabb összegű családi pótlék

Az igénybevételhez szakorvos által kiállított igazolás szükséges. A rendelet szerint minimum 1 maximum 5 évre adhatják az igazolást. Sajnos a legtöbb esetben 1 évre adják az igazolást, ezért évente vissza kell járni kontrollra. Az igazolást a Magyar Államkincstárnak kell elküldeni.

Sokan kérdezték, hogy miért kell az igazolást évente újra igényelni? A rendeletben felsorolt betegségek között vannak olyanok, melyek gyógyíthatóak, kezelhetőek ezért, ha a szakorvos szerint a gyermek állapotában olyan kedvező változás (javulás, gyógyulás) történik, akkor a továbbiakban nem tarthat igényt a magasabb mértékű ellátásra. 

Igazolás pontos neve: Igazolás tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekről 

A nyomtatványokat és részletes információt a témával kapcsolatban ide kattintva talál!

 

3. Utazási kedvezmény (MÁK kártya)

Utazási kedvezmény annak jár, aki tartósan beteg, vagy fogyatékossági támogatásban részesül, tehát a cöliakiás is igénybe veheti az utazási kedvezményt. Az utazási kedvezményre feljogosító kártyát a magasabb összegű családi pótlék elbírálásával egyidejűleg automatikusan megkapjuk. A kártya birtokában a gluténérzékeny gyermek +1 fő (gyerek vagy felnőtt egyaránt) a helyi tömegközlekedésen ingyen, helyközi viszonylatban 90%-os kedvezménnyel utazhat  (A kedvezmény minden tömegközlekedési járműre érvégyes busz, vonat, villamos stb...) . A kedvezmény igénybevételéhez a helyi és helyközi járaton csak fel kell mutatni a kártyát plusz a személyi igazolványt és megpakjuk a kedvezményes jegyet. 

 

4. GYES

A tartósan beteg gyermek 10 éves koráig jár a GYES. A kérelem a szabványos "Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására" nyomtatvány kitöltése alapján történik. A nyomtatvány tartalmazza a csatolandó dokumentumokat. A nyomtatványt a lakóhely szerint illetékes járási hivatalnál kell leadni.

A nyomtatványokat és további információkat ide kattintva talál!

 

5. Intézményi gyermekétkeztetési támogatás

Gyermekétkeztetés esetén 50%-os támogatás jár, amennyiben rendelkezünk a tartós betegségről szóló igazolással. Továbbá érdemes az orvossal egy aláírt, lepecsételt „mentes diétát javasoló” igazolást is íratni a diétás étkeztetés szükségességéről. Ezt az iskolai közétkeztetőhöz kell benyújtani.

Pontos információkért érdeklődjön a közétkeztetőnél, mivel intézményenként változó lehet az igénylés menete!

 

6. Ingyenes tankönyvellátás

Itt is a tartós betegséget igazoló tanúsítványra lesz szükség, hogy a gyermeke ingyenes tankönyvellátásban részesüljön. Az igénylést még a tankönyvrendelés előtt kell bejelenteni az iskolánál.

 

7. Közgyógyellátás

Amennyiben a gyermek betegsége miatt magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, alanyi jogon jogosult a közgyógyellátásra. Amennyiben magas gyógyszerköltséggel kell számolni, az önkormányzat közgyógyigazolvány formájában támogathatja a gluténérzékeny betegeket is. A háziorvos összeírja a rendszeresen kiváltandó gyógyszereket, vitaminokat, majd a helyi önkormányzat elbírálja, hogy megadható-e a kedvezmény.

Pontos információkat a helyi járási hivatalnál kaphat vagy ide kattintva!

 

8. Ápolási díj

Igénybe veheti az a személy aki, tartósan beteg 18 év alatti gyermek gondozását végzi. A helyi járási hivatalnál lehet igényelni.

A nyomtatványokat és további információkat ide kattintva talál!

 

9. +2 nap szabadság

Tartósan beteg gyermekenként a szülő plusz 2 nap szabadságra jogosult – amennyiben a gyermek után magasabb összegű családi pótlék jár.

Mivel fogyatékos az a gyermek, aki után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, ezért a fogyatékos gyermek után járó két nap pótszabadságra való jogosultság megállapításánál a munkáltatónak nem a gyermek egészségi állapotát, hanem azt kell vizsgálnia, hogy a gyermek után folyósítanak-e magasabb összegű családi pótlékot.

Bövebb információt ide kattintva talál!

 

10. Ingyenes vagy kedvezményes belépés kulturális központokba, parkokba

A tartós betegséget igazoló utazási kártya felmutatásával lehet igénybe venni, viszont ez a vezetőség egyéni döntése, hogy adnak-e kedvezményt a kártyához (Példa: a keszthelyi Festetics-Kastélyban elfogadják). A belépés során ezt kérdezzük meg hogy jár-e kedvezmény.

 

Ami még érdekelhet téged:

Hasznos információk a gluténérzékenységről

Gluténmentes termékek

Gluténmentes receptek

 

blog comments powered by Disqus